AMD Kamnik
POMOČ NA CESTI 1987

Novice

Objavil/a: Jelenko Milič, četrtek, 13. oktober 2022, ogledov: 54

SEJEM KOMENDA - ČLAN ADM KAMNIK - REKORDNA PLESKAVICA

Ekipa Leskovačkega žara Kordun iz Kamnika je na kmetijsko-obrtnem sejmu spekla največjo pleskavico na svetu, ki je bila pripravljena iz 75 kilogramov mesa, ker pa se je pri obračanju orjaške pleskavice velikanke nekoliko zalomilo, pa je morebiten uradni prevzem svetovnega rekorda zaenkrat še pod vprašanjem.
Včeraj se je na jesenskem kmetijsko-obrtnem sejmu v Komendi odvijal pravi spektakel, ki je požel veliko pozornost in navdušenje številnih obiskovalk in obiskovalcev, saj se je ekipa restavracije Leskovački žar Kordun, v sodelovanju z Avto moto društvom Kamnik, lotila podiranja svetovnega rekorda v peki največje pleskavice na svetu.


Samozavestna in dobro uigrana ekipa prijateljev pod vodstvom Mladena Bučana, šefa kamniške restavracije Leskovački žar Kordun, ki se je tovrstnega podviga lotila prvič, je pleskavico, kljub temu da gre za kar zahteven postopek, brez večjih težav uspela spraviti na žar, nato pa ob bučni podpori obiskovalcev in v veselem razpoloženju, ki so ga dodatno popestrili tudi v ta namen pripeljani trubači, počakala, da se je pleskavica na eni strani lepo zapekla.

Do trenutka, ko je bilo potrebno gromozansko in precej težko pleskavico na žaru obrniti, kar je najbolj kritičen del samega postopka, je vse potekalo kot namazano.

Pred samim obračanjem se je vzdušje le še stopnjevalo, v zraku pa je bilo, razen vonja po pleskavici, zaznati tudi nekaj povsem pričakovane nervoze.Rekorderska ekipa Leskovačkega žara Kordun je pleskavico uspela rutinirano in brez poškodb naložiti nazaj na veliki in posebej v ta namen izdelan pladenj ter očistiti žar, nakar je sledilo težko pričakovano obračanje pleskavice.

En, dva, tri... fantje so pleskavico skupaj s pladnjem zavihteli v zrak, obiskovalcem je zastal dih, pleskavica se je začela obračati, ekipi so se v veliki želji po osvojitvi rekorda nekoliko zatresle roke in zgolj hipen zastoj pri obračanju je bil dovolj, da je, še ne do konca obrnjena težka pleskavica, ob pomoči neusmiljene zemeljske gravitacije, premagala centrifugalno silo močnih rok ter nekoliko zdrsela po pladnju, zaradi česar se je se ob prevračanju nekoliko zgubala in deloma prelomila.

Škode na sami pleskavici sicer ni bilo prav veliko, saj je ni nič manjkalo, prav tako pa ni noben njen kos padel na tla, zaradi česar jo je bilo moč na hitro »poklepati« oz. sestaviti nazaj. Z nekaj lepotnimi popravki je ostala cela, kljub temu pa je omenjena nezgoda, resnici na ljubo, pod vprašaj postavila morebitno veljavnost oz. prevzem svetovnega rekorda, saj naj bi nepisana pravila zahtevala, da mora pleskavica pri obračanju ostati cela.Kljub estetski nepopolnosti pleskavice in dvomu o morebitnem uradnem prevzemu rekorda, pa je med obiskovalci prireditve in med samo ekipo završalo od veselja, saj so člani ekipe, omenjenim težavam navkljub, vseeno uspeli. 
Na to, da je bila pleskavica, kot dojenček takoj po rojstvu, na enem izmed vogalov malček pomečkana, se ni nihče preveč pretirano oziral, saj le-to ni v ničemer vplivalo ne na veselje, še posebej pa na okus pleskavice, ki so jo številni obiskovalci, med katere je bila brezplačno razdeljena, z navdušenjem in presenetljivo hitro zmazali.speči največjo pleskavico na svetu.Zato si vesela in pogumna ekipa Leskovačkega žara Kordun za svoj poskus podiranja rekorda zasluži vse čestitke in priznanje, saj niso spekli zgolj največje pleskavice na svetu, ampak tudi zanimivo in zabavno prireditev, s katero so razveselili številne obiskovalce letošnjega jesenskega kmetijsko-obrtnega sejma v Komendi.

www. kamnik.info

Objavite vsebino na Facebook-u

Če vam je vsebina všeč, jo »všečkajte« ali objavite na FaceBook-u.

Izberite arhiv

2022 (14)2021 (17)2020 (15)2019 (6)2018 (7)2017 (9)2016 (21)2015 (31)2014 (9)2013 (1)
KONTAKT

AMD Kamnik
Trg svobode 6
SI-1241 Kamnik

Telefon: (01) 8391 320
E-pošta: info@amd-kamnik.si

DELOVNI ČAS


Pisarna za člane AMD Kamnika je odprta ob sredah: od 11:00 - 12.30